Kinesiotaping

 

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο στο χώρο της αθλητιατρικής φυσικοθεραπείας και γενικά της μυοσκελετικής αποκατάστασης. Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 από τον Kenzo kase και έγινε ευρέως γνωστή στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η θεραπευτική ιδιότητα του kinesitaping δεν έχει αποδειχθεί και τεκμηριωθεί επιστημονικά στο 100% είναι όμως αποτελεσματική και μπορεί να δώσει στους ασθενείς μηχανικό πλεονέκτημα για να μπορέσουν να επανέλθουν στις αθλητικές σου δραστηριότητες σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος επίδρασης του kinesiotape έχει να κάνει με έναν ιστό που ονομάζεται περιτονία. Αυτός ο ιστός βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και πάνω από τους μυς και επάνω του έχει μηχανοϋποδοχείς του πόνου. Υποδοχείς δηλαδή που στέλνουν στον εγκέφαλο τα μηνύματα ότι πονάμε. Με τον τρόπο που τοποθετείται και με τις ειδικές τεχνικές που το σταθεροποιούμε πάνω στον ιστό του δέρματος ανασηκώνουμε, σταθεροποιούμε και γενικά μπερδεύουμε τους μηχανοϋποδοχείς του πόνου με αποτέλεσμα να αποσυμφορίζονται και να στέλνονται λιγότερα μηνύματα του πόνου στον εγκέφαλό. Έτσι λοιπόν μπορούμε να εκτελούμε τις κινήσεις ανώδυνα και με ασφάλεια.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει εμπορευματοποιηθεί η χρήση του kinesiotaping και ο κάθε ένας παίρνει αυτή την ταινία και την κολλάει στα σημεία του πόνου νομίζοντας πως έτσι θα προστατευτεί. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. ‘Όπως προαναφέρθηκε, είναι μία συγκεκριμένη μέθοδος η οποία έχει μία βασική φιλοσοφία η οποία παρέχεται στους φυσικοθεραπευτές έπειτα από εκπαίδευση συγκεκριμένων ωρών.

Η φιλοσοφία λοιπόν της μεθόδου αυτής είναι να τοποθετηθεί η ελαστική ταινία σε ιστούς με συγκεκριμένη Τάση και με συγκεκριμένη φορά για να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το Πότε θα δώσουμε το Ok στον αθλητή μας ή στον ασθενή μας για να επανέλθει στην αθλητική του δραστηριότητα καθώς τοποθετώντας του την ταινία, νιώθει καλύτερα και πιο δυνατός για να κάνει κάποιες κινήσεις. Όμως επειδή υποβόσκει κάποιος τραυματισμός μπορεί να επανέλθει η υποτροπή. Άρα σημαντικό είναι να συμβουλευόμαστε το φυσικοθεραπευτή μας για τον ορθό τρόπο χρήσης του kinesiotape καθώς και για το ακριβές χρονικό διάστημα της επανένταξης στις αθλητικές δραστηριότητες.

Διεύθυνση

Χρυσοστόμου Σμύρνης 55, Μοσχάτο

fn.physio@gmail.com

Αφήστε το μήνυμα σας